طاهر یوسف پیشنهاد ایجاد اتاق مشترک مشهد ـ پنجاب با مشارکت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور در یکی از کتابخانههای مهم پنجاب را داد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، علیاکبر رضاییفرد، رییس خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور (18 مردادماه) با طاهر یوسف، دبیرکل آرشیو کتابخانه ایالت پنجاب و آصف رحمان، معاون رییس بنیاد کتابخانه پنجاب دیدار و در خصوص استحکام و گسترش روابط علمی، کتابخانهای و فرهنگی بحث و گفتوگو کردند.
رضاییفرد در سخنانی، ضمن معرفی کتابخانه ملی و آرشیو جمهوری اسلامی ایران گفت: کتابخانه و آرشیو ملی ایران تجربه بسیار منحصر به فردی در حوزه نگهداری کتب و نسخههای قدیمی شامل مدارک قدیمی چون عقدنامهها، اسناد زمین، اجارهنامههای قدیمی، قرآنها و انواع نسخههای خطی و تاریخی دارد.
رییس خانه فرهنگ ایران در لاهور افزود: این تجربه منحصر به فرد این جا به دست آمده است که مواد بکار رفته در ترمیم این نسخهها در این اسناد، در کشور ایران بیشتر به صورت طبیعی هستند و بومی به دست میآیند و کمتر از مواد شیمیایی استفاده میشود.
وی در ادامه، با اشاره به دیجیتالی شدن صدها هزار سند و کتاب گفت: آنچه که در منطقه بزرگ آسیای غربی از نسخههای خطی وجود دارد، شباهت بسیار زیادی به هم دارند و به ویژه نسخههای خطی موجود در پاکستان که بخش عظیمی از آنها به زبان فارسی هستند، مطابقت بسیار بالایی از نظر مواد، شکل، صحافی، تذهیب و خط با نسخههای موجود در ایران دارند.
رییس خانه فرهنگ ایران در لاهور به نگهداری بیش از 20 هزار نسخه خطی و الواح سنگی در مرکز تحقیقات ایران و پاکستان در اسلامآباد اشاره و تصریح کرد: این آثار از نظر ارزش تاریخی، یکی از گرانبهاترین میراث تاریخی پاکستان هستند.
وی آمادگی خانه فرهنگ ایران در لاهور برای اعزام تعدادی متخصص آرشیو و ترمیم نسخهها از کتابخانههای مهم ایالت پنجاب به ایران را اعلام کرد.
استفاده از تجربیات ایران برای نگهداری از نسخ خطی در پنجاب
طاهر یوسف، دبیرکل آرشیو ایالت پنجاب هم در سخنانی، فرهنگ مشترک ایران و پاکستان و ارزش نسخههای خطی و اسناد خطی پاکستان و به ویژه ایالت پنجاب را مثبت ارزیابی و بر ضرورت در دسترس گذاشتن میراث تاریخی گذشتگان برای عموم و به ویژه نسل جوان تأکید کرد.
وی اظهار کرد: این باعث افتخار ما خواهد بود که بتوانیم از تجربیات ایران در زمینه نگهداری از نسخ خطی استفاده کنیم و در برنامهها مشارکت داشته باشیم.
طاهر یوسف پیشنهاد ایجاد اتاق مشترک مشهد ـ پنجاب با مشارکت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور در یکی از کتابخانههای مهم پنجاب را داد و گفت: در این اتاق میتوان امکان برگزاری دورههای آموزش هنری، نمایش تابلوها، آثار و صنایع دستی و استان خراسان که جایگاه مهمی دارد را فراهم کرد.
گردهمایی دانشجویان پنجاب اعزامی به ایران
گردهمایی 40 تن از دانشجویان دانشگاههای مختلف پنجاب به همراه اولیای خود که به سرپرستی خانم سکینه مهدوی، رییس آکادمی علوم قرآن لاهور به جمهوری اسلامی ایران اعزام شده بودند، به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور در سالن اجتماعات امام رضا(ع) برگزار شد.
در این برنامه، دانشجویانی که در قالب دو گروه متفاوت به ایران سفر کرده بودند تجربهها و آموختههای خود را از این سفر را در قالب فیلم و کلیپهای مختلف و متنوع که توسط آنها طراحی شده بود به نمایش گذاشتند.
این دانشجویان از شهرهای قم، مشهد، شمال ایران و جمکران بازدید به عمل آورده و از نزدیک با فرهنگ غنی ایران اسلامی، آداب و سنت، پیشرفتهای علمی و فناورانه آشنا شدند.
رضاییفرد در سخنانی، با اشاره به اشتراکات فرهنگی دو سرزمین ایران و پاکستان اظهار کرد: این عمل به مانند یک پُل فرهنگی بین دو کشور ایران و پاکستان نقش بسیار خوب و بسزایی را ایفا میکند.
وی در ادامه، افزود: دانش و مغز یک جامعه یک نماد عینی دارد و آن کتابخانه و آرشیو است. خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور به عنوان یکی از غنی ترین کتابخانههای زبان و ادبیات فارسی در شبه قاره هند با دارا بودن هزاران جلد کتاب فارسی یکی از بهترین منابع آشنایی با فرهنگ ایران زمین است.
انتهای پیام/ص