رییس انجمن مشاوره ایران در چهارمين دور گفتوگوهای فرهنگی بانوان ايران و چين با اشاره به نقشهای متعدد زن در خانواده بر لزوم ارائه بستههای مهارتآموزی برای ارتقای سلامت روان زنان و خانواده در سیر تحولات فرهنگی پساکرونا تأکید کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، معصومه اسماعیلی، رییس انجمن مشاوره ایران و عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در سخنرانی خود در چهارمين دور گفتوگوهای فرهنگی بانوان ايران و چين که به میزبانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد، با بیان موضوع «بررسی سلامت روان زنان و خانواده در سیر تحولات فرهنگی پساکرونا»، گفت: دنیای پس از کرونا ذهن اندیشمندان علوم اجتماعی به ویژه فعالان حوزه زن و خانواده را به خود مشغول داشته است. سوال بسیار برانگیزاننده این است که در سیر تحولات فرهنگی پس از کرونا سلامت روان زن و خانواده چگونه خواهد بود؟ گزارشهای ارائه شده در جهان نشان دهنده تفاوت در تأثیرپذیری زنان از این پدیده است.
وی ادامه داد: به نظر میرسد در تحولات دوران کرونایی، دوره بازیابی احساسات و بازبینی نقشهای متعدد زن در خانواده نیز شکل گرفته است. در این بازبینی، نقش کلان روایات و هژمونیهای پر رواج درباره زنان، همچنان پُر رنگ است و نسبت به فرهنگ مدرن که نهایت تلاش خود را برای حذف نقش همسری و به ویژه مادری و جایگزینی نقشهایی هم معنی با مردان و فرد نگرانه داشته است، مقاومت و حتی باز سازی نشان میدهد.
اسماعیلی افزود: زنان از بودن و دیدن مراحل رشد کودکان خود لذت میبرند و این انگیزه تلاش و تابآوری روانی را در ایشان افزایش میدهد و به تعبیری به نظر میرسد این نقشها با الگوی هستی شناختی و وجودی آنها هماهنگ تر است.
رییس انجمن مشاوره ایران اظهار کرد: ویژگی روانشناختی و عاطفی زنان در مراقبت از انسانهای دیگر، موهبتی الهی است که لازمه یک زیست انسانی و اخلاقی هست. در مقایسه پژوهشهای متعددی در این ایام انجام شده است، با موارد مشابه در دنیا میتوانیم نتیجه بگیریم قواعد کلی هستی شناسانه افراد در ایجاد آمادگی و سازگاری با شرایط سخت قابل پیش بینی و غیر قابل پیش بینی، نقشی بسزا دارد.
وی ادامه در سخنانش، تأکید کرد: توجه به نقش زن در خانواده و ابعاد مختلف جایگاهی او بر پویایی و سلامت جامعه به واسطه مادر بودن، همسر بودن و مربی بودن او که کارکردهای حمایتی، عاطفی و تربیتی خانواده با تمرکز بر نقش او صورت میگیرد، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
اسماعیلی به همهگیری پدیدهای به نام ویروس کرونا اشاره و تصریح کرد: بدیهی است سلامت جسمی و روانی یکی از مولفههای موثر بر کارایی و کیفیت زندگی و شرط ضروری ایفای نقشهای فردی، خانوادگی و اجتماعی انسان است. پژوهشها نشان میدهد احساس قدرت درون در مقابله با استرس در نوع پاسخ به آن، مهم تر از ماهیت منبع استرس است.

وی با اشاره به تغییر سبک زندگی مردم در دوران شیوع ویروس کرونا و بیماری و مرگ و میر ناشی از آن، گفت: استرس ناشی از این بیماری و اثرات مخرب روانی ـ اجتماعی آن سلامت، بهزیستی روانی و سازگاری همه اعضای جامعه در نقشها و گروههای سنی مختلف را تحت الشعاع قرار داده و همین امر، زمینه ورود مداخلات روان شناختی و مشاورهای مختلف برای ارتقای سطح سلامت روان و کاهش مسائل و مشکلات خانوادگی را فراهم آورده است.
رییس انجمن مشاوره ایران بر لزوم ارائه محتوای بستههای آموزشی مهارتی در قالب کارگاههای زوجی، فردی و خانوادگی تأکید کرد و افزود: ما همچنان با نوع نگاه به هستی، یعنی ادراک مان از حقوق و تکالیف و نقشها و نحوه رویارویی مان با پدیدهها و مسائل با مشکل روبرو هستیم تا تغییر اساسی در نگاه سهم گیرانه که هستی شناسی و معرفت شناسی حاکم بر آموزشهای سکولاریزم جاری در متون و گفتمانهای حاکم بر رسانههای عمومی و آموزش و پرورش رقابت پرور تغییر نکند و نگاه سهم گذارانه الهی که همان انفاق احسن است، درونی نشود، هیچ یک از آموزشها که با بستههای مهارت آموزی برای ارتقای سلامت روان زن و خانواده به کار گرفته میشود، اثر پایدار نخواهد داشت.
وی ادامه داد: بنابراین لازم است ما به زن و مرد امروز سبکی از تفکر و جهان بینی را آموزش دهیم که در آن یاد بگیرد (چه در دنیای بدون کرونا و یا در دنیای با کرونا و پس از آن) برای زندگی خود انتخابی آگاهانه بر مبنای ماتریسی از نیازهای واقعی و قواعد هستی داشته باشد تا در هنگام رویارویی با استرسها و چالشهای زندگی، خودش، نقشش، چرایی وجودش و وظایف و جایگاهش در آن موقعیت یا هر موقعیت دیگر در هستی را فراموش نکند و ابعاد سلامت روان او و خانوادهاش را به چالش نکشد.
اسماعیلی یادآور شد: به نظر میرسد انسان امروز پس از یک قرن تکه تکه شدن احساس، افکار، گذشته و حال و آینده در حاکمیت فلسفه کاهش گرایانه و راهکاری غربی نیازمند بازگشت به فلسفه کل و تمام نگرانه و راهبردی شرق است تا با آگاهی هستی محور در یابد که هستی در حال گسترش است و ایستا و ثابت نیست و با انتخاب آگاهانه حرکت سیال و پویا و کاشف گرایانه به آن و قواعدش احترام بگذارد، از آن بیاموزد، وسعت بیابد و پدیدههای سخت آن را چه مصنوع بشر باشد و چه صنع خدا تمرینی برای بیشتر شناختن و وسعت یافتن، تمرینی برای تحقق توانمندی انطباق با هستی های وسعت یافته تر و پیچیده تر بداند.
تغییر فرهنگ و سبک زندگی و تحقیق سلامت روانی زنان در پسا کرونا
لی جه، استادیار دانشکده کار اجتماعی و زنان چین در سخنرانی خود مطرح کرد: شیوع کرونا در سال 2020، تأثیرات و تغییرات زیادی در روش زندگی جهانیان ایجاد کرده است؛ به ویژه زنان به عنوان مسئول اصلی وظایف خانواده با فشارها و چالشهای چشمگیرتری مواجه شدهاند.
استادیار دانشکده کار اجتماعی و زنان چین افزود: زنان چین تحت رهبری حزب کمونیست و دولت، نه تنها در جبهه اول مبارزه با کرونا فعالیت داشتند، بلکه در مجتمعهای مسکونی خود نقش مهمی در بازسازی جامعه ایفا کردند.
لی جه به ویژگیهای زنان چین، تغییرات زندگی ناشی از شیوع کرونا، وضعیت زنان در شرایط شیوع کرونا و نقش آنها در مبارزه با همه گیری، سلامت روانی زنان در دوران پساکرونا و پشتیبانی و خدمات روانی به زنان اشاره کرد.
وی همچنین، به گسترش کاربرد شبکه اینترنت اشاره کرد و گفت: روند دیجیتالی شدن و توسعه سکوهای اطلاعرسانی در مبارزه با کرونا، نقش بسیار مهمی ایفا کرد و با استفاده از آن، اطلاعرسانی درباره شیوع بیماری و انتشار دانستنیهای بهداشتی، ردیابی وضعیت سلامتی، سامانه اطلاعرسانی شبکهای و سامانه گزارش تب میسر شد.
وی اظهار کرد: نقش اصلی زنان در مراقبت از خانواده بیش از پیش افزایش یافته است. زنان به عنوان مراقب سلامت خانواده، در روند پیشگیری از کرونا در خانواده نه تنها معلومات و تجربیات بیشتری در بهداشت فردی و مدیریت سلامت دارند و وظایف مراقبت از اعضای خانواده را انجام میدهند، بلکه نقش شایستهای در کارهای مصرفی خانواده مانند انتخاب و خرید مواد ضدعفونی کننده برای خانواده ایفا میکنند.
یانگ جیو هوا، معاون وزیر دپارتمان کار، خانواده و کودکان فدراسیون سراسری زنان چین و استاد گروه جامعه شناسی دانشگاه قومیت چین از ديگر سخنرانان اين نشست، به بيان نقش زنان در زندگی، خانواده و جامعه در دوران کرونا پرداخت و افزود: دیدگاه ملی چین به این مضمون که زنان نیمی از نیروی جامعه هستند، اصول قانون اساسی و سیاست اساسی کشور در باره برابری زن و مرد به طور مؤثری جایگاه زنان را در ابعاد عمومی چون سیاست، اقتصاد، اجتماع و فرهنگ ارتقاء داده و زنان مبنع انسانی و استعدادی با ارزشی برای چین شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: در دوران بحرانی کشور، زنان با توانمندی و شجاعت کامل با کار حرفهای و فداکاری در مبارزه با کرونا ویروس نقش جایگزین ناپذیری ایفا کردند.
بنابر اعلام این خبر، به همت اداره ارتباطات فرهنگی بینالمللی بانوان ادارهكل همكاریهای فرهنگی و امور ايرانيان خارج از كشور رایزنی فرهنگي ايران در پكن و مشارکت فدراسيون سراسري بانوان چين و معاونت امور بانوان و خانواده رياست جمهوري و دانشگاه الزهرا(س)، چهارمين دور گفتوگوهای فرهنگی بانوان ايران و چين با حضور مقامات بانوان دو كشور با عنوان تقویت تعامل در پساكرونا «جهان مشترك: سرنوشت مشترك» به صورت ويدئو كنفرانسی، برگزار شد.

انتهای پیام/ص