مراسم جشن ميلاد نخستين اختر فروزان امامت و ولايت، مولي الموحدين حضرت امام علي(ع) از سوي نمايندگيهاي فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در خارج از كشور با حضور پيروان و ارادتمندان خاندان اهل بيت عصمت و طهارت(ع) و ايرانيان مقيم برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، اين مراسمها در كشورهاي ذيل برگزار شد:
کویته پاکستان
در شب میلاد حضرت علی علیه السلام، مراسم شب شعر و منقب خوانی در کتابخانه خانه فرهنگ ایران در کویته با حضور شعراء و ادباء و فارسی آموزان و رؤسای دپارتمانهای زبان دانشگاه بلوچستان و آکادمیهای زبانهای مختلف ایالت بلوچستان برگزار شد.
این مراسم با تلاوت قرآن کریم توسط ابراهیمی، از کنسولگری جمهوری اسلامی ایران آغاز شد و سپس مجری برنامه، قزلباش که خود نیز از شاعران فارسی گو و اردو زبان برنامه بود به اعلام برنامه پرداخت.
سید حسین تقی زاده واقفی، مسئول خانه فرهنگ ایران در کویته با بیان فضائل و مقامات امیرمؤمنان على(ع)، اشعاری از مولوی در مدح امام علی(ع) قرائت کرد.
درویش وند، سرکنسول ایران در کویته نیز در سخنانی، به اهمیت عدالت و عدالت علی علیه السلام اشاره کرد.
در ادامه، شعرای حاضر در مراسم با گویشهای مختلف به مدح و منقبت خوانی مولای متقیان با اشعاری که خود سروده بودند، پرداختند و کتاب دیوان اشعار منسوب به حضرت علی(ع) با ترجمه منظوم به زیان فارسی از مولانا شوقی، شاعر قرن نهم هجری به شعرا اهدا شد.
همچنین، نمایشگاه صنایع دستی و ایران شناسی در محل دائمی نمایشگاه خانه فرهنگ ایران در کویته واقع در طبقه دوم برپا شد.

ایروان
مسجد جامع کبود ایروان شاهد حضور جمع قابل توجهی از ایرانیان و شیعیان محب اهل بیت علیهم السلام بود که برای بزرگداشت میلاد با سعادت مولود کعبه، حضرت امیر المؤمنین علی علیه السلام گردهم آمده بودند.
این مراسم با نماز مغرب و عشاء به امامت حجتالاسلام و المسلمین موحدی فر، امام جماعت مسجد کبود ایروان آغاز شد و پس از تلاوت قرآن و زیارت امین الله، یکی از دانش آموزان مجتمع شهید فهمیده جمع را میهمان دکلمه ای زیبا در مدح مولای متقیان علی علیه السلام کرد.
در ادامه برنامه، حجتالاسلام موحدی فر به شرح فضایل اولین پیشوای شیعیان پرداخت. وی با نقل روایتی که در کتب حدیث اهل سنت نیز نقل شده است، مقام و منزلت مولا علی علیه السلام را برتر از همه انبیاء الهی به جز پیامبر گرامی اسلام و خاتم الانبیاء دانست و به تفصیل مصادیق برتری و فضیلت آن حضرت را نسبت به انبیاء عظام همچون نوح پیامبر، ابراهیم خلیل، موسی علیه السلام و حضرت عیسی سلام الله علیه بیان کرد.
مولودی خوانی توسط یکی از دانشجویان ایرانی و دکلمه شعری دیگر توسط یکی از دانش آموزان مجتمع آموزشی شهید فهمیده ایروان از دیگر برنامههای شامگاه سیزدهم رجب، میلاد فرخنده امیرالمومنین علی(ع) در ایروان بود.
لازم ذکر است در این مراسم که با رعایت تمام دستورالعمل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی برگزار گردید، سفیر جمهوری اسلامی ایران و مسئولان و کارکنان نهادهای ایرانی در ارمنستان نیز حضور داشتند.

فیلیپین
رایزنی فرهنگی ایران در مانیل به مناسبت ولادت با سعادت حضرت علی(ع)، مراسم ویژهای را با حضور هموطنان ایرانی و علاقمندان به خاندان مطهر پیامبر گرامی اسلام (ص) در بستر فضای مجازی اسکایپ برگزار کرد.
در این مراسم ابتدا دعای پرفیض کمیل قرائت و سپس مرتضی صبوری، رایزن فرهنگی کشورمان در سخنانی، نکاتی را پیرامون شخصیت حضرت علی(ع) و روز پدر بیان کرد.
حجتالاسلام طجر، از علمای قم پیرامون ویژگی های عصر حضرت علی (ع) و نقش آن حضرت در حفظ و حراست از اسلام و رسالت پیامبر عزیز اسلام (ص) سخنرانی کرد.
وی همچنین، به گوشههایی از تلاشها و سیاستهای امام علی (ع) در حفظ وحدت جامعه اسلامی آن زمان و مشکلات آن حضرت اشاره کرد.
رایزنی فرهنگی ایران در مانیل در اقدام دیگری و با هماهنگی و همکاری انجمن اهل بیت(ع) شهر زامبوانگای منطقه میندانائو نیز، مراسم گرامیداشت میلاد با سعادت مولی الموحدین حضرت علی (ع) را در آن خطه و دیار برگزار کرد با استقبال خوب علاقمندان مواجه شد.
در این مراسمها که در نقاط مختلف برگزار شد، سخنرانان پیرامون ویژگیهای شخصیت امام علی (ع) و نقش آن حضرت در تبیین وحی و سنت پیامبر (ص) سخنرانی کردند.

بغداد
همزمان با سالروز میلاد حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) به همت نمایندگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بغداد، مراسم جشنی با حضور کارکنان سفارت جمهوری اسلامی ایران و جمعی از ایرانیان مقیم بغداد در محل سفارت کشورمان در بغداد برگزار شد.
قرائت آیاتی از قرآن کریم، قرائت شعر در مدح حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) توسط شعرای آیینی، سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین خادمی و مدیحه سرایی و مولودی خوانی مداحان اهل بیت (ع) از جمله برنامههای این مراسم بود.
حجتالاسلام خادمی در این مراسم ضمن بیان گوشهای از فضائل حضرت علی(ع) بر اهمیت شناخت و سیره آن بزرگوار تأکید کرد.
در ادامه مراسم نیز مداحین اهل بیت علیه السلام ضمن قرائت اشعار در مدح امام علی(ع)، به مداحی پرداختند.
گفتنی است؛ این مراسم هر ساله در ایام ولادت حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) به همت رایزنی فرهنگی ایران در بغداد در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود.

نخجوان
جشن میلاد حضرت علی (ع) و روز پدر با حضور اعضای سرکنسولگری، جمعی از شهروندان جمهوری خودمختار نخجوان و برخی از ایرانیان مقیم با رعایت پروتکلهای بهداشتی در محل سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در نخجوان برگزار شد.
سید احمد حسینی، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در نخجوان طی سخنانی به ابعاد شخصیتی امیرالمومنین علی (ع) پرداخت و گفت: حضرت علی مولود کعبه در دامان پیامبر گرامی اسلام پرورش یافت و اولین کسی بود که به پیامبر ایمان آورد.
وی افزود: حضرت علی بهترین الگو برای همه مسلمانان و جهانیان است و حرکت در مسیر آن امام همام تضمین کننده سعادت دنیا و آخرت خواهد بود.
ابوالفضل ربیعی، وابسته فرهنگی کشورمان در نخجوان در این مراسم، گفت: تنها شخص در جهان که حق مطلب را برای معرفی ویژگیهای حضرت علی (ع) ادا کرد، پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد (ص) بود. پیامبر گرامی اسلام میفرمایند: علی جان تو هفت ویژگی داری که هیچکس این هفت ویژگی را ندارد. اگر هم داشته باشد تو در قله هستی و او در دامنه پس هیچگاه به تو نمیرسد.
در ادامه این مراسم، جمعی از اهالی نخجوان به ذکر نظرات خود درباره شخصیت حضرت علی (ع) پرداختند و یکی از مهمانان به خواندن شعری آذری از شاعر عماالدین نسیمی در مدح آن حضرت کرد.
پخش کلیپ مولودی به زبان آذری و فارسی نیز از دیگر برنامههای این جشن بود.

گرجستان
همزمان با مناسبت 13 رجب میلاد با سعادت حضرت علی(ع) و روز پدر، اداره مسلمانان گرجستان با مشارکت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تفلیس جشن باشکوهی را در شهر مارنئولی و مسجد امام (ع) روستای فرما با حضور صدها تن از عاشقان رهبر شیعیان برگزار کرد.
در این مراسم پس از تلاوت آیاتی از قرآن كریم، سرودهایی در مدح آن حضرت قرائت و سپس نماهنگهایی در ستایش نخستین امام شیعیان جهان حضرت علی بن ابیطالب(ع) پخش شد.
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمين شیخ رامین ایگیدوف، رییس اداره مسلمانان گرجستان، حمید مصطفوی، رایزن فرهنگی ایران در گرجستان، حسن یوسف زاده، رییس نمایندگی المصطفی و تعدادی از روحانیون و مبلغین بومی سخنرانی کردند.
سخنرانان ضمن تبریک میلاد حضرت علی(ع) در مورد شخصيت و زندگانی امام اول شيعيان، معرفی امام علی(ع) به عنوان الگوی زندگی و الگوی حکومت داری و تبیین آموزههای علوی برای زندگی فردی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، جایگاه و اهمیت اهل بیت(ع)، فضیلتهای ماههای رجب، شعبان و رمضان سخنرانی کردند.
شیخ رامین ایگیدوف، رییس اداره مسلمانان گرجستان به بيان خلاصهاي از نقش ارزنده حضرت علي(ع) و سیره زندگی او در تثبيت دين مبين اسلام پرداخت.
وی ادامه داد: زندگی امیرالمؤمنین(ع) در ابعاد مختلفی الگو است و این الگو بودن فقط به عبادت کردن ختم نمیشود و میتوان به نحوه حکومت داری، رفتار و تعامل با همسر و فرزندان در خانه، رسیدگی به مردم و دستگیری از فقرا و یتیم نوازی ایشان نیز اشاره کرد.
رییس اداره مسلمانان گرجستان اظهار کرد: ویژگیهای منحصر به فرد شخصیت حضرت علی (ع) به گونهای بود که غیر مسلمان ها هم شیفته ایشان بودند لذا شناخت معارف حضرت علی (ع) ضرورت تردید ناپذیرعصر ماست و ضرورتی که اگر به خوبی درک شود و وجوه مختلف آن چنانکه شایسته است، تبیین گردد، برکات فراوانی را نصیب جامعه اسلامی ما میسازد.
مصطفوی، رایزن فرهنگی کشورمان اظهار کرد: شناسایی و شناساندن شخصیت امیرمؤمنان علی(ع) به عنوان انسان کامل نیاز بشریت امروز جهان است.
سپس این مراسم با برگزاری مسابقه فرهنگی و اهدای جوایز ادامه یافت.

اوگاندا
به مناسبت میلاد با سعادت حضرت علی(ع) مراسم ویژهای تحت عنوان «امام علی(ع)، سمبل انسان کامل را بیشتر بشناسیم» در مسجد مجتمع آموزشی امام رضا(ع) واقع در منطقه کیتوزی کامپالا با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شد.
یوسف مولومبا، رییس سازمان قرآن و عترت، بشیر زبیر کیونگو، رییس دبیرستان امام رضا(ع)، محمدرضا قزلسفلی، رایزن فرهنگی ایران در اوگاندا در سخنانی زوایای شخصیت انسان ساز، تمدن آفرین، وحدت بخش حضرت علی (ع) و مقام و منزلت آن حضرت نزد پیامبر اکرم(ص) تبیین کردند.
اجرای تواشیح، مولود خوانی در وصف مولای متقیان، سوال و جواب و اهداء جوایز، مسابقه ترجمه احادیثی از امام اول مسلمانان جهان برای دانش آموزان، اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و ... بخشی از مراسم فوق الذکر بود.
مولومبا، رییس سازمان قرآن و عترت در سخنانی با بیان اینکه حضرت علی(ع) بعد از رسول گرامی اسلام(ص) بزرگترین و عالیترین انسان و شجاعترین مدافع اسلام بود به توضیح برخی از فضايل آن حضرت پرداخت.
قزلسفلی، رایزن فرهنگی ایران در اوگاندا گفت: حضرت علی(ع) الگوی یک انسان کامل مطلوب خداوند متعال در ایمان و عمل، تقوی، عدالت، قضاوت ، تعقّل و تعبّد ، سیاست ، علم و دانش، سخاوت، کرامت، شجاعت، اخلاص، وحدت، وفاداری به مولا، عبادت، فکر و اندیشه ، تواضع و هر آنچه که یک انسان متعالی به آن نیاز دارد، بوده است.
وی به تبیین مقام و منزلت حضرت علی(ع) نزد دانشمندان و شخصیتهاي غیرمسلمان از جمله جورج جرداق مسیحی و ... و اشاره به جزئیاتی از کتاب وی تحت عنوان «امام علی صدای عدالت انسانی» اختصاص داد.
قزلسفلی به جایگاه والدین در اسلام، وظایف متقابل پدر و فرزند نسبت به یکدیگر اشاره کرد و گفت: حضرت علی (ع) تنها فرد مقتدر تاریخ هستند که بعد از پیامبر اکرم (ص) عدالت را با تمام ابعاد آن ظرف پنج سال حکومت در جامعه اجرا کردند.
بشیر زبیر کیونگو، رییس دبیرستان امام رضا(ع) در سخنانی، با اشاره به احادیثی به تشریح جزئیاتی از تولد حضرت علی(ع) در کعبه پرداخت.
وی به تبیین و تشریح شجاعتهای حضرت علی (ع) در جنگ با کفار، مشرکان و دشمنان و نقش سرنوشت ساز و حیاتی آن حضرت در تقویت و حفظ اسلام پرداخت.
همچنین، مراسم مشابهی در مسجد خوجه و سازمان قرآن و عترت برگزار شد.

لاهور پاکستان
به مناسبت فرا رسیدن 13رجب ماه، سالروز ولادت باسعادت امیرالمؤمنین حضرت علی(ع)، کارگاه نشست شعرخوانی به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور با حضور فارسی آموزان و علاقه مندان به زبان فارسی و استادان این زبان به صورت مجازی برگزار شد که در آن شرکت کنندگان اشعاری از شاعران بزرگ در مدح و ستایش مولا علی بن ابی طالب(ع) قرائت کردند.
این برنامه مجازی با قرائت آیاتی از کلام الله مجید آغاز شد، سپس شرکت کنندگان اشعاری از شاعران بزرگ از جمله اقبال لاهوری و مولانا رومی درباره شان، منزلت و جایگاه امیرالمومنین علی(ع) به زبان ساده قرائت کردند.
در این برنامه مجازی برخی از شرکت کنندگان به مناسبت روز پدر مطالبی را که به نثر ساده فارسی برای پدران خود نوشته بودند قرائت کردند.
در پایان این کارگاه مجازی، جعفر روناس، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور ضمن تبریک میلاد باسعادت مولی الموحدین حضرت علی بن ابی طالب(ع) به خصوصیات فردی، اجتماعی و سیاسی این امام بزرگوار پرداخت و گفت: امام علی(ع) داماد پیامبر و همسر فاطمه زهرا(س) با خصوصیات اخلاقی و ایمانی بارز و ممتاز از جمله صبر، دلاوری و شهامت، الگویی مناسب برای همه مردان مسلمان و جهان است.
وی با بیان اینکه این روز خجسته در ایران پس از انقلاب اسلامی به عنوان "روز پدر و مرد" برگزیده شده است گفت: مردم ایران این روز را به صورت پرشور گرامی می دارند.
روناس هدف از برگزاری این کارگاه را تقویت مهارت های شعرخوانی و رعایت آواها و وزن ابیات اعلام کرد.
وی با اشاره به نحوه قرائت شعر توسط فارسی آموزان و اهمیت پیروی از فنون بیان شعر فارسی خاطرنشان کرد: برای سهولت در تلفظ صحیح کلمات نکته ای در زبان فارسی وجود دارد که با رعایت آن مکالمه به زبان فارسی به شکل صحیح و روانتری صورت می گیرد: در زبان انگلیسی و عمده زبان های غیر فارسی جای تکیه کلمات(stress) برای واژه های چند سیلابی متفاوت است اما در زبان فارسی، تکیه(stress) برای تمامی واژگان بدون در نظر گرفتن تعداد سیلاب ها، در ابتدای کلمات قرار می گیرد.
علاقهمندان به یادگیری زبان و ادبیات فارسی با کمی تلاش و پشتکار می توانند از طریق استادان زبان فارسی خانه فرهنگ و یا فضای مجازی نحوه رعایت ریتم اشعار فارسی را به درستی بیاموزند.

مراسم جشن میلاد امیرالمؤمنین حضرت علی(ع) با حضور محمدرضا ناظری، سرکنسول و جعفر روناس، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ ایران در لاهور و جمعی از علمای اهل تسنن و تشیع و طلبههای دینی و سایر مدعوین در سالن همایش حوزه علمیه عروة الوثقی در لاهور برگزار شد.
ناظری، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در لاهور نیز در سخنانی ضمن تبریک میلاد مولود کعبه و بیان روابط دیرینه و تاریخی بین دو کشور مسلمان و همسایه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، به موضوع اهمیت اتحاد بین امت اسلامی پرداخت.
وی گفت: اگر جهان اسلام برنامه های راهبردی خود را بر پایه عقل و تدبیر و آن هم در مسیر رضایت الهی تدوین کنند، دچار کمترین خطا خواهند شد.
علامه سید جواد نقوی، رییس حوزه عروة الوثقی نیز در این کنفرانس با اشاره به چالش های پیش روی جهان اسلام، به جای توجه به مسائل اختلافی بر توجه جدی به ارزش های دینی و مقابله با طرح های استکباری تأکید کرد.
وی همچنین، بیان کرد: در صورت ادامه راه فاتح خیبر امام علی المرتضی(ع) سرنگونی رژیم صهیونیستی قطعا وقوع پذیر خواهد بود.
در انتهای این مراسم سنگ بنای ساختمان دبیرخانه مرکزی حوزه علمیه عروة الوثقی و جامعه ام الکتاب با حضور هیأت ایرانی به زمین زده شد.

دهلی نو
همزمان با سیزده رجب و ایام با سعادت ولادت مولی الموحدین حضرت امیرالمؤمنین(ع)، مراسم جشنی از سوی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو در محل این نمایندگی برگزار شد.
در این مراسم، حجت الاسلام والمسلمین مهدوی پور، نماینده ولی فقیه در دهلی، چگینی، سفیر کشورمان، نمایندگان نهادهای فرهنگی و رسانهای، اعضای سفارت جمهوری اسلامی ایران و برخی خانوادههای ایرانی حضور داشتند.
نماینده ولی فقیه در هند در خصوص شخصیت حضرت علی(ع) و نقش و جایگاه پدر و مرد در خانواده سخنرانی کرد.
این مراسم که همزمان پخش آنلاین میشد، شعر خوانی، برپایی مسابقه و سرودخوانی نیز اجرا و به برندگان جوایزی به رسم یادبود اهداء شد.

اوگاندا
سازمان قرآن و عترت اوگاندا به مناسبت ولادت حضرت علي(ع)، با همکاری رایزنی فرهنگی ایران در کامپالا، نشست تخصصی با عنوان نگاهی به تعریف عدالت، قضاوت و نهج البلاغه با حضور جمعی از شخصیتهای علمی، فرهنگی و دینی برگزار کرد.
در این مراسم، یوسف عبدالله مولومبا رئیس سازمان قرآن و عترت، شیخ صالح عمران، رئیس مرکز علمی و آموزشی خاتم الانبیاء و قزلسفلی رایزن فرهنگی در خصوص فضائل انسان ساز، تمدن آفرین، قضاوتها و عدالت گستر مولای متقیان علی (ع) و معرفی کتاب نهج البلاغه به عنوان برادر قرآن مجید سخنرانی کردند.
شیخ صالح عمران در سخنانی، گفت: یکی از امتیازهای مذهب اهل البیت (ع) تکریم و تجلیل ایام ولادت و شهادت معصومین (ع) به عنوان ایام الله است که از این طریق فرهنگ، معارف و تعالیم عالیه قرآن کریم، پیامبر اکرم (ص)، اهل البیت(ع) و اسلام به نسل جوان منتقل میشود.
محمدرضا قزلسفلی، رایزن فرهنگی ایران اظهار کرد: حضرت علی(ع) از دوران کودکی تا رحلت پیامبر اکرم (ص) گام به گام و لحظه به لحظه با نبی اکرم (ص) بوده و به عنوان اولین دانش آموخته و تربیت شده مکتب اسلام ، آگاه ترین و عالم ترین فرد به تعالیم عالیه و سُنَن پیامبر اکرم(ص) و در نهایت سزاورترین شخص برای جانشینی حضرت محمد(ص) هستند.
وی در ادامه ضمن تشریح چند حدیث انسان ساز و تمدن آفرین از حضرت علی (ع) به معرفی کتاب نهج البلاغه به عنوان منبع حقوق اجتماعی، عدالت، مساوات، انسانیت، مبارزه با ظلم و ستم و ... پرداخت.
رایزن فرهنگی ایران در کامپالا با اشاره به محتوای نهج البلاغه به عنوان مجموعه ای از خطبه ها، نامه ها و سخنان قصار آن حضرت بیان کرد: این کتاب بعد از قرآن کریم، مهمترین کتاب دینی، علمی، اجتماعی، اقتصادی، فقهی، سیاسی و فرهنگی برای مسلمانان و آزادگان جهان و در حقیقت ترجمه و تفسیر کلام الله مجید است.
یوسف عبدالله مولومبا، رئیس سازمان قرآن و عترت سخنان رایزن فرهنگی را مهم، آموزنده و آگاهی بخش توصیف کرد و بخشی از مطالب ارائه شده را از انگلیسی به زبان عمومی لوگاندا نیز ترجمه کرد.

ادامه دارد...